Η ιστορία των Advent Calendar

Δημοσιεύθηκε από: Beauty Princess 30/11/2020 0 Σχόλια

Η ιστορία του Advent Calendar

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλλο μας, λίγο ή πολύ τα advent calendar αρέσουν σε όλους!!! Αξιαγάπητα κουτάκια, σε διάφορα σχήματα και χρώματα, με μικρά πορτάκια, που όταν τα ανοίξεις κρύβουν μια έκπληξη μέσα τους!!

Πώς όμως ξεκίνησαν τα advetn Calendar άραγε;

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η παράδοση έρχεται από την Αμερική, όμως η αλήθεια κρύβεται στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία. Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Γερμανοί προτεστάντες είχαν το έθιμο για κάθε ημέρα που περνάει μέχρι την ημέρα της γέννησης του Χριστού να ζωγραφίζουν μια γραμμή από κιμωλία στην πόρτα. Με τα χρόνια το έθιμο εξελίχθηκε και κάποια άρχιζαν να κρεμάνε εικόνες ή να ανάβουν ένα κερί μέχρι την ημέρα της Advent, δηλαδή τα Χριστούγεννα.

Βάση του άρθρου του Alex Wakelam το πρώτο Advent Calendar δημιουργήθηκε το 1851 από ξύλο και όπως αντιλαμβάνεστε ήταν χειροποίητο. Αργότερα το 1902, εμφανίστηκαν τα πρώτα τυπωμένα ημερολόγια τα οποία περιείχαν στίχους από τη βίβλο ή μικρές εικόνες. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Gerhand Lang που γεννήθκε το 1881 και συμμετείχε στο τυπογραφείο  Reichhold & Lang, ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την προσθήκη των μικρών θυρών στα ημερολόγια, καθώς όταν ήταν μικρός η μητέρα του 24 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα κολλούσε σε χαρτόνι μια καραμέλα για την κάθε ημέρα μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τα Advent Calendar του Lang σταμάτησαν να τυπώνονται λόγω της έλλειψης χαρτιού που παρουσιάστηκε κατά την έλευση των Ναζί, οι οποίοι κατέστρεψαν και όποιο ημερολόγιο σώζονταν μέχρι εκείνη την περίοδο.

Μετά το πέρας του πολέμου ο Richard Sellmar, λαμβάνοντας υπόψη του την έλλειψη χαρτιού που εξακολουθούσε να υπάρχει, ζήτησε την άδεια από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκινήσει πάλι να τυπώνει τέτοιους είδους ημερολόγια. Έτσι το 1950 το περιεχόμενο των ημερολόγιων άρχισε να εμπλουτίζεται με λαχταριστές λιχουδιές, όπως σοκολάτες.  

Αγαπητή μητέρα του κύριου Lang και αγαπητέ κύριε Lang σας ευχαριστούμε που δημιουργήσατε έναν διαχρονικό θεσμό. Κύριε Sellmar ευχαριστούμε που δεν ξεχάσατε!

Πηγές:

  1. Alex Wakelam, https://doinghistoryinpublic.org/1-advent-calendars/
  2. https://sellmer-verlag.de/history.htm

Αφήστε σχόλιο